Μικροβιακές Επιπεφυκίτιδες
Μπορεί να οφείλονται σε βακτήρια και ιούς.
Οι οφθαλμοί συνήθως προσβάλλονται διαδοχικά και παρουσιάζουν ερυθρότητα, οίδημα βλεφάρων, κνησμό, αίσθημα ξένου σώματος, εκκρίσεις (πυώδεις-υδαρείς) με κολλημένα βλέφαρα το πρωί.
Είναι μεταδοτική νόσος και πρέπει να τηρείτε κανόνες υγιεινής:
- Πλένετε τα χέρια σας συχνά.
- Αποφεύγετε να ακουμπάτε / τρίβετε με τα χέρια σας τα μάτια σας.
- Χρησιμοποιείστε ατομικές πετσέτες και μαξιλάρι και πλένετε τα συγκεκριμένα αντικείμενα έπειτα από κάθε χρήση.
- Αποφύγετε το μακιγιάζ και μην μοιράζεστε τα καλλυντικά ματιών σας, όπως σκιές, μάσκαρα ή eyeliners. Αντικαταστήστε τα μετά τη θεραπεία σας για να αποφύγετε την επαναμόλυνση.
- Μην χρησιμοποιείτε φακούς επαφής. Αντικαταστήστε τους μετά τη θεραπεία σας.
Αντιμετώπιση
Η ιογενής επιπεφυκίτιδα κάνει τον κύκλο της και αυτοπεριορίζεται σε 7-14 ημέρες.
Στη βακτηριακή επιπεφυκίτιδα χορηγούνται αντιβιοτικά κολλύρια/αλοιφές. Τα βλέφαρα πλένονται και οι εκκρίσεις απομακρύνονται με νερό ή μαντηλάκια μιας χρήσης. Προς μείωση των συμπτωμάτων γίνονται κομπρέσες με χλιαρό νερό.
Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
- Η εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας σε αλλεργιογόνα ερεθίσματα όπως σκόνη, γύρη, μούχλα, χόρτο, τρίχες, φτερά, ακάρεα κ.α. Χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό, ερυθρότητα (pink eye) και οίδημα επιπεφυκότων (τα μάτια φαίνονται σαν να γυαλίζουν), οίδημα βλεφάρων, βλεννώδεις εκκρίσεις, δακρύρροια και φωτοφοβία (πιο σπάνια). Τα συμπτώματα είναι εποχικά (πιο συχνά την άνοιξη και το καλοκαίρι), ποικίλουν ανάλογα με την έκθεση στους αλλεργιογόνους παράγοντες και μπορεί να συνοδεύονται από συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας. Η ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα προκαλεί όμοια, πιο ήπια συμπτώματα με την εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
- Η οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εμφάνιση κνησμού και οιδήματος βλεφάρων και επιπεφυκότος που καθίσταται έντονο σε μικρό χρονικό διάστημα. Προκαλείται όταν ευαισθητοποιημένος σε ένα ερέθισμα οφθαλμός έρθει σε επαφή με αυτό. Συνήθως παρέρχεται σε λίγες ώρες. Η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών επιταχύνει την αποκατάσταση.
- Η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι σπάνια και εμφανίζεται κατά την ενήλικο ζωή κυρίως σε ασθενείς με ατοπική νόσο (ατοπική δερματίτιδα, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα). Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα. Τα συμπτώματα είναι όμοια με τα αναφερθέντα παραπάνω, διαρκούν όλο τον χρόνο με εξάρσεις κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Επηρεάζονται τα βλέφαρα (εφελκίδες, έκζεμα, σταφυλοκοκκική βλεφαρίτιδα), ο επιπεφυκότας (ουλοποίηση και συμβλέφαρο σε προχωρημένες περιπτώσεις) και ο κερατοειδής (στικτή επιθηλιακή κερατοπάθεια, άσηπτα έλκη, περιφερική νεοαγγείωση, ουλοποίηση).
- Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι εποχική (θερμά, ξηρά κλίματα κατά τους θερινούς μήνες), υποτροπιάζουσα νόσος της παιδικής/εφηβικής ηλικίας. Μετά από διάστημα 2-10 χρόνων υποχωρεί. Τα αγόρια προσβάλλονται συχνότερα. Συνήθως υπάρχει ιστορικό αλλεργίας (ρινίτιδα, άσθμα..) Παρατηρούνται κνησμός, αίσθημα καύσου-ξένου σώματος, φωτοφοβία, δακρύρροια, βλεννοπυώδεις εκκρίσεις, ενίοτε πτώση του άνω βλεφάρου,θηλές στον βλεφαρικό επιπεφυκότα (βλεφαρική μορφή) ή στο σκληροκερατοειδές όριο (βολβική μορφή) ή και τα δύο (μικτή μορφή). Μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές από τον κερατοειδή όπως έλκη (έλκος ασπίδα) και ουλοποίηση.
Αντιμετωπίζονται με αποφυγή έκθεσης στους εκλυτικούς παράγοντες (το πιο ουσιαστικό μέτρο), τεχνητά δάκρυα και κρύες κομπρέσες, κολλύρια αντισταμινικά /σταθεροποιητικά μαστοκυττάρων, ήπια τοπικά κορτικοστεροειδή αν η φλεγμονή είναι έντονη και για μικρό χρονικό διάστημα (η μακρόχρονη χρήση κορτικοστεροειδών μπορεί να οδηγήσει σε κορτιζονικό γλαύκωμα ή καταρράκτη), κυκλοσπορίνη τοπικά (σε περίπτωση μη ανταπόκρισης). Χειρουργικά αντιμετωπίζονται οι επιπλοκές της ατοπικής και εαρινής αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.
Το τρίψιμο των ματιών πρέπει να αποφεύγεται!