Μυωπία
Είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία η εικόνα ενός μακρινού αντικειμένου εστιάζεται μπροστά και όχι πάνω στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα μεγάλου αξονικού μήκους του οφθαλμού (αξονική μυωπία, στις περισσότερες περιπτώσεις) ή μεγάλης διαθλαστικής δύναμης του κερατοειδούς (διαθλαστική μυωπία) ή συνδυασμού των παραπάνω.
Η μακρινή όραση είναι θολή. Η κοντινή όραση είναι καθαρή (ακόμα και σε ηλικία πρεσβυωπίας ανάλογα με τον βαθμό μυωπίας).
Η μυωπία σχετίζεται αιτιολογικά με κληρονομικούς παράγοντες αλλά και με τον τρόπο ζωής. Η εργασία με κοντινή οπτική επαφή για πολλές ώρες θεωρείται ότι προάγει την ανάπτυξη μυωπίας. Η μυωπία αυξάνεται με την ανάπτυξη του σώματος και σταθεροποιείται με την ενηλικίωση.
Σε υψηλές μυωπίες μπορεί να παρατηρηθούν εκφυλιστικές αλλοιώσεις των χιτώνων του οφθαλμού.
Αντιμετωπίζεται με διορθωτικά γυαλιά, φακούς επαφής, διαθλαστική χειρουργική και διαθλαστική αντικατάσταση φακού σε υψηλές μυωπίες που δεν διορθώνονται με τους προηγούμενους τρόπους.
Η μυωπία λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως και απασχολεί την οφθαλμολογική κοινότητα. Μέθοδοι αναχαίτισης που έχουν προταθεί είναι η χρήση ατροπίνης, πολυεστιακοί φακοί επαφής και η ορθοκερατολογία.
Υπερμετρωπία
Είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία η εικόνα ενός μακρινού αντικειμένου εστιάζεται πίσω και όχι πάνω στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα του μικρού αξονικού μήκους του οφθαλμού (αξονική υπερμετρωπία, στις περισσότερες περιπτώσεις) ή μικρής διαθλαστικής δύναμης του κερατοειδούς (διαθλαστική υπερμετρωπία) ή συνδυασμού των παραπάνω.
Το αν ο υπερμέτρωπας θα εμφανίσει μειωμένη όραση σε κοντινή ή / και μακρινή απόσταση εξαρτάται από την ηλικία του και τον βαθμό της υπερμετρωπίας του. Διότι κάποιο ποσοστό της υπερμετρωπίας μπορεί να εξουδετερωθεί από τον μηχανισμό της προσαρμογής του οφθαλμού, το εύρος του οποίου φθίνει με την ηλικία.
Αντιμετωπίζεται με διορθωτικά γυαλιά, φακούς επαφής, διαθλαστική χειρουργική και διαθλαστική αντικατάσταση φακού.
Αστιγματισμός
Είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία οι εισερχόμενες στον οφθαλμό ακτίνες φωτός δεν εστιάζονται σε ένα σημείο. Οφείλεται στην ανομοιόμορφη καμπυλότητα της επιφάνειας του κερατοειδούς.
Η συμπτωματολογία εξαρτάται από τον βαθμό του αστιγματισμού. Μεγάλος βαθμός συνοδεύεται από μειωμένη μακρινή και κοντινή οπτική οξύτητα και τα αντικείμενα φαίνονται μη ευκρινή και παραμορφωμένα. Μικρός βαθμός μπορεί να προκαλεί μόνο κοπιωπία – κόπωση στα μάτια ιδίως κατά το διάβασμα και μετά από παρατεταμένη οπτική εργασία. Συνδυάζεται με μυωπία ή υπερμετρωπία και διακρίνεται σε απλό/σύνθετο/μεικτό, ομαλό/ανώμαλο, σύμφωνα/παρά τον κανόνα. Δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής.
Αντιμετωπίζεται με διορθωτικά γυαλιά, φακούς επαφής και διαθλαστική χειρουργική.
Πρεσβυωπία
Εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών και αφορά στην μειωμένη ικανότητα του οφθαλμού να εστιάζει σε κοντινή απόσταση. Είναι αναμενόμενη κατάσταση που οφείλεται στη μείωση, με την πάροδο της ηλικίας, του εύρους του μηχανισμού της προσαρμογής. Ο μηχανισμός αυτός είναι που δίνει στον οφθαλμό την ικανότητα εστίασης σε κοντινά αντικείμενα. Η πρεσβυωπία εκδηλώνεται στην ηλικία των 40 με 45 ετών και εξελίσσεται μέχρι τα 60 έτη περίπου.
Αντιμετωπίζεται συντηρητικά με γυαλιά μονο/διπλο/πολυεστιακά ή με επεμβατικές μεθόδους όπως monovision (ρυθμίζουμε το ένα μάτι να βλέπει καλά μακριά και το άλλο μάτι κοντά, με χρήση Laser όπως LASIK ή PRK ή την τοποθέτηση στο ένα ή και στα δύο μάτια ενδοφακών μετά από αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού), διαθλαστική χειρουργική (PresbyLASIK κ.α.), χειρουργείο καταρράκτη με τοποθέτηση premium ενδοφακών και κερατικά ενθέματα.