Τι είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς?
Είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το υαλοειδές είναι το διαφανές τζελ που γεμίζει το εσωτερικό του οπισθίου τμήματος του οφθαλμού. Βρίσκεται πίσω από τον κρυσταλλοειδή φακό και μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Με την αύξηση της ηλικίας, ρευστοποιείται και μπορεί να αποκολληθεί από τον αμφιβληστροειδή.
Η αποκόλληση μπορεί να είναι οξεία (πιο συχνά) ή χρόνια, πλήρης ή ατελής.
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται φωτοψίες (λάμψεις, αστραπές) και μυοψίες (ένα ή περισσότερα μαύρα κινούμενα στίγματα / κηλίδες / γραμμές / μυγάκια / ιστοί αράχνης).
Συστήνεται να γίνεται άμεσα οφθαλμολογικός έλεγχος με βυθοσκόπηση προς αποκλεισμό πιθανών επιπλοκών, όπως ρωγμή αμφιβληστροειδούς ή ενδοϋαλοειδική αιμορραγία. Μεγαλύτερο κίνδυνο δημιουργίας ρωγμής αμφιβληστροειδούς διατρέχουν οι μύωπες, όσοι έχουν ιστορικό ενδοφθάλμιων χειρουργείων ή οικογενειακό ιστορικό ρωγμών / αποκολλήσεων. Σε περίπτωση ενίσχυσης του μεγέθους ή του αριθμού των μυοψιών και φωτοψιών, θόλωσης της όρασης ή αντίληψης της ύπαρξης «κουρτίνας» στο οπτικό πεδίο, ο ασθενής πρέπει να επανέρχεται για επείγοντα οφθαλμολογικό έλεγχο διότι η έγκαιρη αντιμετώπιση μιας ρωγμής με laser φωτοπηξία μπορεί να προλάβει μια αποκόλληση αμφιβληστροειδούς η οποία χρήζει χειρουργικής επέμβασης.
Η ανεπίπλεκτη αποκόλληση του υαλοειδούς δεν απειλεί την όραση. Δεν υπάρχει θεραπεία και τα οπτικά φαινόμενα συνήθως μειώνονται με την πάροδο εξαμήνου. Υπολειπόμενες μυοψίες μπορεί να συνεχίσουν να γίνονται ορατές ιδιαίτερα σε έντονο φως. Τον πρώτο μήνα χρειάζεται προσοχή και πρέπει να αποφεύγονται απότομα σκυψίματα, απότομες κινήσεις και τα βάρη.